Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ

Να και μια "καλή είδηση" τελικά που έρχεται από γερμανική εφημερίδα. Τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στη ζωή των αλβανών μεταναστών σχολιάζει ανταπόκριση της Süddeutsche Zeitung. 
«Η Ελλάδα ήταν για μεγάλο διάστημα μία γη της επαγγελίας για τους φτωχούς Αλβανούς» επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου.
Όπως αναφέρει, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα -στις αρχές της δεκαετίας του 1990- είχαν «μεταναστεύσει στο εξωτερικό 1,45 εκατομμύρια Αλβανοί, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. 
Αυτό ήταν, σε ένα σύνολο μόλις 3 εκατομ. Αλβανών, ένα από τα μεγαλύτερα κύματα μετανάστευσης στον κόσμο και με διαφορά το μεγαλύτερο στην Ευρώπη σε αναλογία με τον πληθυσμό. 
Μαζί με την Ιταλία, τα εργοτάξια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία στις ελληνικές ακτές και στα νησιά πρόσφεραν δουλειές και πολλαπλάσιους μισθούς συγκριτικά με την Αλβανία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2010 ζούσαν στην Ελλάδα 677.000 Αλβανοί –περίπου τα τρία τέταρτα όλων των μεταναστών της χώρας των σχεδόν 11 εκατομμυρίων κατοίκων».
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «όσο επωφελήθηκαν οι Αλβανοί από την ελληνική ακμή άλλο τόσο επλήγησαν από την κρίση που διαρκεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο Γκεντιάν Ελέζι, ερευνητής από τα Τίρανα, υπολόγισε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2012 το ένα πέμπτο των Αλβανών που ζουσαν στην Ελλάδα -δηλαδή περίπου 180.000 άνθρωποι- αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. 
Τους ακολούθησαν πιθανόν από τότε, αρκετές ακόμη χιλιάδες Αλβανών, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα, ο αριθμός των αλλοδαπών στην Ελλάδα σημείωσε νέα σημαντική πτώση». 
Όπως σημειώνει πάντως, η εφημερίδα του Μονάχου: «Μερικές αλβανικές οικογένειες αισθάνονται εν μέρει πιο δεμένες με την Ελλάδα από ό,τι με την πατρίδα τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...