Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Μας ΠΡΟΔΩΣΑΝ στο ΙΟΝΙΟ! Το ΑΙΓΑΙΟ και τα μάτια σας...



To 1997 η «Κρίση των Πυραμίδων» στις αλβανικές τράπεζες είχε οδηγήσει τη χώρα στη σύναψη δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα.  Πλην της χώρας μας, Ιταλία και Τουρκία ήταν μεταξύ εκείνων που δάνεισαν τότε στους Αλβανούς τεράστια ποσά. Για κάποιο ‘περίεργο’ λόγο, ωστόσο, οι χώρες εκείνες αποκόμισαν στρατηγικά οφέλη από τη βοήθεια στην Αλβανία. Η μεν Τουρκία απέκτησε τον έλεγχο στρατιωτικών βάσεων στην Αλβανία. Η δε Ιταλία αγόρασε αλβανικό νησί, το οποίο στο παρελθόν ανήκε στην Ελλάδα… το γεγονός αυτό έχει τεράστια σημασία καθώς αλλάζει η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Η Ελλάδα τι έκανε τότε; απολύτως τίποτα. Στο μεταξύ τα συστημικά ΜΜΕ παρουσιάζουν ως προβληματική μόνο την ΑΟΖ του Αιγαίου, ενώ (υποτίθεται) ότι η ΑΟΖ του Ιονίου είναι τελειωμένη υπόθεση. 
Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος εδώ και χρόνια, δίνει αγώνα για να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να παρακινήσει την Πολιτεία σε δράση.
Το Ιόνιο αυτή τη στιγμή είναι θέρετρο αντικρουόμενων συφμερόντων. Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία συγκρούονται για τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν. Στην υπόθεση μπλέκονται και οι Τούρκοι με συμμαχία που έχουν συνάψει με την Αλβανία. 
Όσον αφορά, τώρα το νησί. Η νησίδα Σάσων (Σαζάνη για τους Αλβανούς) έχει έκταση 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται έξω από την είσοδο του Κόλπου του Αυλώνα, στο στενό του Οτράντο. Αν και πρόκειται για μικρό βραχώδες κομμάτι γης, η θέση του είναι τέτοια, που καθιστά τη στρατιωτική σημασία του ιδιαίτερα κρίσιμη. Στο Χάρτη 1 η νησίδα βρίσκεται εντός κόκκινου κύκλου. H νήσος αυτή είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα το 1864 με τη συνθήκη του Λονδίνου μαζί με τις Ιόνιες Νήσους, χωρίς όμως να κατονομάζεται. Αυτή η ασάφεια οδήγησε σε γκρίζο πλαίσιο, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μετά το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου οι Μεγάλες Δυνάμεις ‘ίδρυσαν’ το κράτος της Αλβανίας και πίεσαν το Βενιζέλο να δεχτεί την παραχώρηση της νήσου, το 1914 με ειδικό νόμο (Ν. 272) «περί παραχωρήσεως της νησίδος Σάσωνος εις την Αλβανικήν επικράτειαν» και μάλιστα είχε διατάξει την υποστολή της ελληνικής σημαίας: «Επιτρέπεται εις την Ελληνική Κυβέρνησιν η εις την Αλβανικήν επικράτειαν παραχώρησις της νησίδος Σάσωνος, ανηκούσης τω Ελληνικώ Βασιλείω δυνάμει του 2ου άρθρου της περί παραχωρήσεως των Ιονίων Νήσων Συνθήκης του Λονδίνου».
Βλέπουμε λοιπόν πως η διπλωματία της Ελλάδας, από σύστασης κράτους είναι προβληματική. Οι παραβλέψεις και τα λάθη πληρώνονται και θα πληρώνονται σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...