Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Δικαστικό χαστούκι στον Ράμα για τη Χειμάρρα

Δικαίωση από τους δικαστές της Αλβανίας για τους Έλληνες της Χειμάρρας, καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνα έκρινε ως πολλαπλώς παράνομο και απολύτως άκυρο το σχέδιο ανάπλασης που προωθεί ο πρωθυπουργός της χώρας. Ρεπορτάζ του Έθνους το οποίο υπογράφει ο Γιώργος Σκαφιδάς αναφέρει ότι εκδικάστηκαν οι προσφυγές και ότι έγιναν δεκτά πολλά από τα επιχειρήματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας.
Στην απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, το πρωτοδικείο θεωρεί ότι το σχέδιο είναι πολλαπλώς παράνομο και ως εκ τούτου «απολύτως άκυρο», καθώς:
  • δεν υπάρχει ένα γενικό τοπικό σχέδιο που θα πλαισιώνει το όποιο σχέδιο ανάπλασης στο κέντρο της Χειμάρρας,
  • δεν είχει προηγηθεί διαβούλευση με τους κατοίκους,
  • δεν υπάρχει έγκριση από τους κατοίκους στους οποίους ανήκει το 51% της συνολικής υπό απαλλοτρίωση έκτασης,
  • δεν υπήρξε έγκαιρη απόφαση και δεν δημοσιεύτηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας που να εγκρίνει το επίμαχο πολεοδομικό σχέδιο, και
  • δεν υπήρξε σχετική έγκυρη περιβαλλοντική άδεια.
Οι δικαστές έκριναν επί της διοικητικής πράξης με την οποία ο δήμαρχος Γιώργος Γκόρος είχε εγκρίνει την ανάπλαση της περιοχής Σπήλαια στο κέντρο της Χειμάρρας τον Σεπτέμβριο του 2016. Κατά συνέπεια ως «άκυρη» αποκηρύσσεται και η απόφαση με την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας υπό τον Έντι Ράμα είχε δώσει το πράσινο φως για την άμεση απαλλοτρίωση ελληνικών περιουσιών τον Φεβρουάριο του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι κατ’ εφαρμογή της διοικητικής πράξης του δημάρχου Χειμάρρας ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2016 είχαν επιδοθεί ειδοποιητήρια έξωσης σε 19 οικογένειες Ελλήνων, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο εστάλησαν ΜΑΤ και μπουλντόζες που τελικά γκρέμισαν ένα βενζινάδικο που ανήκε σε Έλληνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...