Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Η ρύθμιση για το 18μηνο δεν αφορά τους 8 Τούρκους

  • Οι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί οδηγούνται στον Άρειο Πάγο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Λίγο προτού συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης έφερε στη Βουλή ρύθμιση η οποία, σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου, παγώνει τη διαδικασία αποφυλάκισης.
Η  διάταξη προστέθηκε χθες από τον Σταύρο Κοντονή στο νομοσχέδιο για τη βία κατά των γυναικών που θα ψηφιστεί σήμερα, και προβλέπει ότι κρατούμενοι ή καταζητούμενοι σε βάρος των οποίων εκκρεμεί αίτημα έκδοσης σε τρίτη χώρα (ανάμεσά τους και η Τουρκία) δεν θα αφήνονται ελεύθεροι μετά τους 18 μήνες κράτησης. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατήγγειλε ότι θα μπορούσε να αφορά και τους «8».
Η καταγγελία αυτή διαψεύδεται τόσο από τον Σταύρο Κοντονή όσο και από νομικούς κύκλους. Όπως τονίζουν, οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν είναι καταδικασμένοι στην Ελλάδα, αλλά κρατούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη χορήγηση ασύλου. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση αφορά μόνο τα αιτήματα έκδοσης και μόνο για ποινικά αδικήματα, και ότι θα μπορούσε να αφορά τους «8» μόνο αν η Τουρκία στείλει νέο αίτημα έκδοσης, καθώς τα τρία που έχουν αποσταλεί έχουν ήδη απορριφθεί από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...