Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Τι περιμένουμε από τη συνάντηση Κοτζιά-Νίμιτς-Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό στη Βιέννη

Γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται σήμερα, στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο ομόλογός του των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με θέμα την αλλαγή ονομασίας της πΓΔΜ.
Η τριμερής συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 10:30 ώρα Ελλάδας.
Αρχικά από την έδρα του ΟΗΕ είχε ανακοινωθεί ότι η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του Οργανισμού στη Βιέννη, ωστόσο πραγματοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας γιατί σήμερα είναι Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς και ο ΟΗΕ είναι κλειστός.
Χαμηλές οι προσδοκίες από την τριμερή
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς θα είναι αυτός που θα λάβει πρώτος τον λόγο και θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη εδώ την 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε επτά ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και έξι στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ. Πάντως το χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και διήρκησε 3 ώρες.
Οι δυο πλευρές μπορεί να έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με το παρελθόν αλλά βρίσκονται αρκετά μακριά από μία συμφωνία καθώς η γειτονική χώρα δεν φαίνεται να δέχεται, όπως φάνηκε από τις προχθεσινές δηλώσεις του σκοπιανού ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ αμετάφραστο το όνομα «Gorna Makedonija» που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Σε κάθε περίτπωση μεγάλο «αγκάθι» φαίνεται ότι είναι και η συνταγματική αναθεώρηση για τις αλυτρωτικές αναφορές που περιέχονται σε αυτό. Για την ελληνική πλευρά η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για επίλυση του ονοματολογικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...