Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Γνωστός ταξιδιωτικός οδηγός εξυμνεί τα Κατεχόμενα στην Κύπρο

Με τον προκλητικό τίτλο «Μπορείς να δεις τη σημαία της "Βόρειας Κύπρου" από το διάστημα» και με μια μεγάλη φωτογραφία που απεικονίζει τη σημαία του ψευδοκράτους στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου, ο γνωστός ταξιδιωτικός οδηγός Conde Nast Traveler κάνει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στα Κατεχόμενα.
Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Conde Nast Traveler τονίζει μεταξύ άλλων:«Από το 1974, το νησί της Μεσογείου, η Κύπρος, έχει χωριστεί στα δύο. Τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν την "πράσινη γραμμή" μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι διεκδικούν το βόρειο τρίτο
<<Η επίσημη σημαία της Κύπρου είναι μία από τις δύο μόνο χώρες στον κόσμο που απεικονίζει το δικό της εθνικό χάρτη (το Κόσοβο είναι η άλλη). Αλλά η σημαία της αυτοανακηρυχθείσας "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" είναι ένα κόκκινο αστέρι με ημισέληνο επάνω σε λευκό φόντο και ακόμα κι αν ζείτε στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα της Κύπρου, είναι εύκολο να την εντοπίσετε. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να τη δείτε και από το Διάστημα>>.
Η φωτογραφία και ο τίτλος στο δημοσίευμα του Conde Nast Traveler
Ο συντάκτης του άρθρου κάνει αναφορά στον Πενταδάχτυλο και περιγράφει πώς οι Τούρκοι έφτιαξαν τη δεκαετία του '80 αυτήν την τεραστίων διαστάσεων σημαία του ψευδοκράτους, η οποία χαράχθηκε στις πλαγιές του βουνού. Επισημαίνει ακόμη ότι μαζί με τη σημαία υπάρχει δίπλα και το σύνθημα του Κεμάλ Ατατούρκ «Ne mutlu turkum diyene» (Τι ευτυχία να λες είμαι Τούρκος), που καλύπτουν μια έκταση 50 στρεμμάτων της πλαγιάς, ίση με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου. Ο οδηγός δίνει και πληροφορίες για όσους τουρίστες στα Κατεχόμενα θελήσουν να βρεθούν στην πλαγιά και να δουν τα... αξιοθέατα από κοντά.
Με άλλα λόγια, ο φημισμένος ταξιδιωτικός οδηγός παρουσιάζει το ψευδοκράτος ως έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, προτρέποντας ούτε λίγο ούτε πολύ τους αναγνώστες του να κλείσουν διακοπές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...