Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Η απόφαση του ΣτΕ για τον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους για λόγους δημοσίου συμφέροντος θα αφεθεί ο ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, την υπόθεση του οποίου εξέτασε σήμερα το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας.

Για τον συγκεκριμένο αξιωματικό η διαδικασία χορήγησης ασύλου είναι σε προχωρημένο στάδιο, σε αντίθεση με τους άλλους επτά.
Μετά από αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου ανακλήθηκε προσωρινά με διαταγή της προέδρου Εφετών Ευγενίας Μυλωνοπούλου, και σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του Γιάννη Μουζάλα.
Με μια ισορροπημένη απόφαση, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί μεν ελεύθερος ο αξιωματικός (κρατείται στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας για την παροχή ασύλου), αλλά να μην του δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, να έχει συγκεκριμένη μυστική διεύθυνση και να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα. Επιπλέον το δικαστήριο διατάσσει το Δημόσιο να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για τη φύλαξη του Τούρκου πολίτη.
Η απόφαση έχει ισχύ έως τον Μάιο, οπότε και θα εκδικαστεί από το ανώτατο δικαστήριο η ουσία της υπόθεσης, δηλαδή αν θα του δοθεί ή όχι άσυλο. Αν και το ΣτΕ αποφάνθηκε για τον έναν από τους οκτώ εντούτοις η απόφασή του θεωρείται προπομπός και για τους υπόλοιπους, οι αιτήσεις των οποίων βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...