Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Δικαστήριο της Αμισού ακυρώνει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί

  • Η βόρεια πλευρά του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: pontos-news.gr)
Το Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο Αμισού ακύρωσε σχέδια που είχε εγκρίνει η Επιτροπή Προστασίας Μνημείων για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί, αποκαλύπτει σε άρθρο του ο ιστότοπος viratrabzon.com.
Το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψει τις εκθέσεις του εμπειρογνώμωνα, που είχαν γίνει δεκτές πρωτοδίκως από το Διοικητικό Δικαστήριο Τραπεζούντας και έκανε δεκτή την ένσταση που είχε υποβάλει το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων της ιστορικής πόλης του Πόντου.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων της Τραπεζούντας, το Μουσείο Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας δεν είναι μόνο ένα ιστορικό κτήριο με σημαντικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο. Είναι έργο που έχει διεθνή αξία και «μπορεί να εκφράσει τις υπάρχουσες καλλιτεχνικές και συμβολικές αξίες αυτού του μνημειώδους έργου, ενώ με παρεμβάσεις που θα το πλήξουν, θα είναι αντίθετο με τις αρχές της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Μετά από την απόφαση αυτή, θεωρείται παράνομη η χρήση του μνημείου ως τζαμιού και πρέπει πλέον να παραμείνει ως μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...