Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

19η Μαΐου: Για πρώτη φορά κοινή εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

  • (Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
Έναν χρόνο πριν από τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο οργανωμένος ποντιακός χώρος απαντώντας στο χρόνιο αίτημα για ενότητα ετοιμάζεται να τιμήσει από κοινού τη 19η Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Θέλοντας να στείλουν από την πλατεία Αγίας Σοφίας ένα δυνατό μήνυμα για την ανάγκη διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ποντίων, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ) θα βρεθούν μαζί, για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.
Γαλεγαλίδης: Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα. Αυτό που ζητάμε από τον κόσμο είναι να δώσει το δυναμικό παρών στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
«Είναι κάτι το οποίο και πέρυσι μας απασχόλησε, τουλάχιστον αυτόν τον ενάμιση χρόνο που εγώ είμαι στη διοίκηση της Παμποντιακής. Δεν είναι κάτι που προέκυψε προχθές. Ξεκινήσαμε από πέρυσι μια διαδικασία συζητήσεων, ανταλλαγής απόψεων και προσπάθειας να βρεθούν κάποιες κοινές συνιστάμενες. Πέρυσι δυστυχώς δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια, χωρίς να θέλω να ρίξω ευθύνες σε κάποιους, νομίζω ότι όλοι ευθυνόμαστε γι’ αυτό», είπε στο pontos-news.gr ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ Παύλος Γαλεγαλίδης απαντώντας στο ερώτημα πώς πάρθηκε η απόφαση των τριών ομοσπονδιών.
Φέτος, πάντως, όλοι οι σκόπελοι ξεπεράστηκαν, και πλέον, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, το μόνο που μένει να διευθετηθεί είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες. «Θα πραγματοποιήσουμε μια εκδήλωση αντάξια της μνήμης των προγόνων μας», ανέφερε, και τόνισε ότι όλα θα λυθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Αριστερά ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ σε πρόσφατη εκδήλωση στο Βερολίνο για τη Γενοκτονία των Ποντίων
(φωτ.: Leyla Poyraz / mavrithalassa.com)
Κεντρικός ομιλητής στην πλατεία Αγίας Σοφίας θα είναι ο τουρκικής υπηκοότητας Ταμέρ Τσιλινγκίρ (Tamer Çilingir) – ακτιβιστής, συγγραφέας και πολιτικός εξόριστος, με καταγωγή από τον Πόντο. Πρόκειται για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής από όλες τις ομοσπονδίες. Άλλωστε και το 2017 η ΠΟΕ τού είχε απευθύνει επίσημη πρόσκληση, ωστόσο λόγω των υποχρεώσεών του δεν ήταν εφικτό να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη. «Κάθε φορά προσπαθούμε να βρούμε ανθρώπους που προσπαθούν να αναδείξουν καλύτερα το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων», σημείωσε ο Παύλος Γαλεγαλίδης.
Πρόσφατα μέλη του οργανωμένου ποντιακού χώρου συναντήθηκαν με τον Ταμέρ Τσιλινγκίρ στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, οπότε και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του.
Πορεία στο προξενείο, υποστολή σημαίας
Μέχρι στιγμής δεν έχει καταρτιστεί πλήρως το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης στη Θεσσαλονίκη. Μένει κυρίως να διευκρινιστεί πότε θα γίνει η υποστολή σημαίας στον Λευκό Πύργο παρουσία ζιπκοφόρων και του Γ΄ Σώματος Στρατού (τα προηγούμενα χρόνια ήταν η κορωνίδα των εκδηλώσεων της ΠΟΠΣ), και αν θα είναι ταυτόχρονα ή σε συνέχεια της πορείας προς το τουρκικό προξενείο.
(Φωτ.: Σωτήρης Τρυψάνης)
«Η πορεία θα γίνει κανονικά. Θα είναι ειρηνική, δυναμική, διεκδικητική πορεία, όπως έχουμε συνηθίσει», σημείωσε ο Παύλος Γαλεγαλίδης. Ενόψει και της επετείου των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ καλεί τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να δώσει δυναμικό παρών και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, όπου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο δρ Θεοφάνης Μαλκίδης.
Γαλεγαλίδης: Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να έρθει. Στέλνουμε το μήνυμα της ενωτικής εκδήλωσης, να μην υπάρχει αυτό το επιχείρημα.
Η εκδήλωση της Θεσσαλονίκης δεν βρίσκεται υπό την αιγίδα κάποιου φορέα, ωστόσο η Περιφέρεια και αρκετοί δήμοι έχουν δώσει υλικοτεχνική βοήθεια, ενώ έχουν βοηθήσει και στο θέμα των αδειών που απαιτούνται. Ομιλητής θα είναι μόνο ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν μόνο θεσμικοί παράγοντες του ποντιακού χώρου.
Δράσεις της νεολαίας
Φέτος η νεολαία της ΠΟΕ δεν θα διοργανώσει την ποδηλατοπορεία όπως είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο στην πλατεία Αριστοτέλους από τις 15 Μαΐου θα στηθεί περίπτερο στο οποίο θα υπάρχει ενημερωτικό υλικό και ταυτόχρονα θα είναι «σταθμός» για τις δράσεις της νεολαίας και των τριών ομοσπονδιών. Αποκορύφωμα αυτών των δράσεων θα είναι τα αερόστατα που θα ανάψουν και θα ανέβουν στον ουρανό πάνω από το λιμάνι της πόλης.
Μέχρις ότου οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης δεν αναμένεται να υπάρξει άλλη διευρυμένη συνάντηση των τριών ποντιακών ομοσπονδιών. Ωστόσο, εκπρόσωποί τους βρίσκονται σε συνεχή επαφή προκειμένου να λυθούν τα τελευταία διαδικαστικά θέματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...