Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Η Γαλλία εμπόδιο στην πορεία της πΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Έντονες διεργασίες και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της πΓΔΜ. Μπορεί το κείμενο να ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο με διαδικασία-εξπρές προκειμένου να μην χαθεί η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο τα σήματα που φτάνουν στα Σκόπια δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ακανθώδης· καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι η Γαλλία εξακολουθεί να τάσσεται σθεναρά κατά του πακέτου διεύρυνσης παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν να αποσυνδέσεις τις υποψηφιότητες τόσο της πΓΔΜ όσο και της Αλβανίας.
Εκτός από τη Γαλλία ισχυρές ενστάσεις έχουν εκφράσει και άλλα κράτη, ωστόσο μια πιθανή μετακίνηση του Παρισιού θα μπορούσε να τις συμπαρασύρει
Από την άλλη, εκτός από την Κομισιόν και το Βερολίνο πιέζει προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές – πριν από τη Σύνοδο της 28ης Ιουνίου το θέμα θα κληθεί να το διαχειριστεί το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει επενδύσει πολιτικά στις προσκλήσεις για την ΕΕ και για το ΝΑΤΟ. Χθες μία από τις βασικές ειδήσεις στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ήταν η αλλαγή στο πρόγραμμα της Συνόδου της Συμμαχίας, όπου περιλήφθηκε και η πρόσκληση προς τα Σκόπια.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...