Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

12-1-1804 ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ Μ.ΣΕΛΤΣΟΥ ΑΠΟ 8000 ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΥΣ

Σαν σήμερα, το 1804, αρχίζει η πολιορκία της Μονής Σέλτσου από 8.000 τουρκαλβανούς. Οχυρωμένοι στη Μονή ήταν 1.400 Σουλιώτες, από τους οποίους οι ένοπλοι ήσαν 360 άνδρες και οι υπόλοιποι γυναίκες (βλ. &: http://www.e-istoria.com/27/by_2012%20%2874%29.html).
Μετά την παράδοση του Σουλίου στον Αλή πασά με την συνθήκη της 12ης Δεκεμβρίου 1803, οι Σουλιώτες το εγκατέλειψαν χωρισμένοι σε τρείς ομάδες. Η πρώτη ομάδα υπό τον Φώτη Τζαβέλλα και τον Δήμο Δράκο κατόρθωσε να φτάση στην Πάργα. Οι άλλες δύο κινήθηκαν προς Ζάλογγο με σκοπό να εγκατασταθούν στην περιοχή των Τζουμέρκων που είχαν αρματολίκι οι Μποτσαραίοι. Όμως καταδιωκόμενοι από τους τουρκαλβανούς του Αλή πασά, όσοι δεν διέφυγαν, [γυναίκες το πλείστον], ρίχτηκαν στο βάραθρο του Ζαλλόγου στις 18 Δεκεμβρίου 1803.
Όσοι ξέφυγαν, υπό τον Κίτσο Μπότσαρη, αποφάσισαν να μην παραμείνουν στο Βουλγαρέλι, αλλά να κατευθυνθούν προς Βρεστενίτσα και παράλληλα να διαπραγματευθούν με τον Αλή προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο. Οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν και προκειμένου να μην χάσουν όσα πολεμοφόδια, τρόφιμα και χρήματα είχαν συγκεντρωμένα εκεί, αποφάσισαν να οχυρωθούν στην Μονή Σέλτσου που ήταν μεν καλή αμυντική τοποθεσία, αλλά στερείτο εξόδου διαφυγής. Εγκατέστησαν στο εσωτερικό της Μονής τα γυναικόπαιδα και κατασκεύασαν τρία οχυρά· το πρώτο ήταν το περισσότερο ενισχυμένο μιάς και ήταν αυτό που οδηγούσε στο Μοναστήρι. Τα άλλα δύο φυλάσσονταν από μικρότερη δύναμη. Ένα τέταρτο φυλάκιο πάνω από την Μονή, φύλαγε δύσβατους δρόμους. Εκτός των οχυρωμάτων, σε απόσταση 400-500 μέτρων από την Μονή, ανέγειραν πρόχειρα φυλάκια δεύτερης αμυντικής ζώνης, τα οποία φύλασσαν γηραιότεροι άνδρες και γυναίκες.
Ο συνολικός αριθμός των συγκεντρωμένων στην Μονή ανερχόταν σε 1.400 Σουλιώτες. Από αυτούς, οι ένοπλοι ήσαν 360 άνδρες και οι υπόλοιποι γυναίκες. Στις 12 Ιανουαρίου, οι οχυρωμένοι της Μονής Σέλτσου περικυκλώθηκαν από 8.000 τουρκαλβανούς και από τους υπηρετούντες τον Αλή Πασά έλληνες αρματολούς. Στις 15 Ιανουαρίου εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεσις· οι Σουλιώτες θα κρατήσουν για τρείς μήνες.
_____________________________________
[Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο http://ellinoistorin.gr/]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...