Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Τα οφέλη για την υγεία από τα κυδώνια-Ιουλία Χαριστού διαιτολόγος-διατροφολόγος

Το κυδώνι ανήκει στην ίδια ακριβώς βοτανική οικογένεια με τα μήλα και τα αχλάδια. Ο καρπός είναι γηγενείς στην νοτιοδυτική Ασία, και συζητήθηκε του στην ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Επίσης έχει αναπτυχθεί εντός της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ, έστω και αν αυτά τα είδη των φρούτων μπορεί να είναι πιο σκληρά σε σύγκριση με εκείνα που αναπτύσσονται σε θερμότερες χώρες. Καταναλώστε ένα κυδώνι, όπως θα καταναλώνατε ένα μήλο ή ακόμα και ένα αχλάδι, βάλτε το ακόμα και στο στιφάδο, ή κάντε το μαρμελάδα ή ζελέ. Όπως και η πλειοψηφία των φρούτων, υπάρχει μια ποικιλία πλεονεκτημάτων για την υγεία που σχετίζονται με το κυδώνι.
  1. Είναι καλό για την απώλεια βάρους!
Το κυδώνι είναι χαμηλότερο σε θερμίδες, αλάτι και λίπος, αλλά γεμάτο από φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Ως εκ τούτου, έχει μια ευχάριστη και παράξενη γεύση για να ενσωματωθεί σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Τα κυδώνια θα μπορούσαν να τα βράσετε ή ακόμα και να τα κάνετε ποσέ για να έχετε μια ευχάριστη ξεχωριστή απόλαυση.
  1. Είναι αντιβακτηριδιακά!
Βάλτε τους σπόρους από το κυδώνι μέσα σε ατμό, στεγνώστε τους και κρυώστε τους. Χρησιμοποιήστε τους για την αποκρουστική αναπνοή, για προβλήματα με το λαιμό σας και επίσης για έλκη στο στόμα, ή χρησιμοποιήστε τους τοπικά για εγκαύματα. Ψεκάστε πάνω στο δέρμα για να το ενυδατώσετε και να θεραπεύσετε κηλίδες. Η κατανάλωση κυδωνιού μπορεί επίσης να προλάβει τη γρίπη, μαζί με άλλες συμφορητικές ασθένειες.
  1. Είναι καλό για την πέψη!
Το κυδώνι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των γαστρικών ελκών, τη μείωση των προβλημάτων του εντέρου και επίσης τη διάρροια, και συνήθως βοηθά την πέψη, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε ίνες εντός του καρπού.
  1. Μάχεται τον καρκίνο!
Το κυδώνι έχει άφθονα με αντιοξειδωτικά, που είναι γνωστά ως φαινολικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κυδώνι μπορεί εύκολα να καθαρίσει τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε καρκίνο. Τα αντιοξειδωτικά στο κυδώνι λένε κάποιοι επιστήμονες ότι είναι πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε ορισμένα άλλα φρέσκα φρούτα, αν και δεν υπάρχουν επαρκής πληροφορίες γι’αυτό.
  1. Κάνει καλό στην καρδιά!
Το κυδώνι παρέχει τη διαλυόμενη πηκτική ίνα που αναγνωρίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό το συγκεκριμένο αποτρέπει από τη στεφανιαία νόσο, ή ακόμη και τη στερεοποίηση των αρτηριών, μαζί με άλλες στεφανιαίες παθήσεις. Το κάλιο εντός του κυδωνιού μειώνει το επίπεδο της πίεσης του αίματος, καθώς επίσης και η βιταμίνη C προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μειωμένη περιεκτικότητα σε αλάτι στο κυδώνι αποτρέπει την κατακράτηση υγρών, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει την καρδιαγγειακή νόσο.
  1. Είναι καλό για το αίμα!
Η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο στο εσωτερικό του κυδωνιού το κάνει ένα εξαιρετικό φρούτο για να καταναλώνετε για την πρόληψη της αναιμίας, μαζί με άλλα προβλήματα του αίματος.
  1. Είναι καλό για το ανοσοποιητικό!
Η υπερβολική περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μέσα στο κυδώνι παρέχει μια φανταστική ενίσχυση προς τους μηχανισμούς άμυνας. Το κυδώνι προσφέρει επίσης ιδιότητες αντι-γήρανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...