Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τρεις ακταιωροί της τουρκικής Ακτοφυλακής αγκυροβόλησαν την Τετάρτη σε ελληνικά χωρικά ύδατα σε απόσταση ενός μιλίου από τη νήσο Παναγιά των Οινουσσών όπως μετέδωσε ραδιοφωνικός σταθμός
Την ίδια στιγμή τουρκικό αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήσεις πάνω από το νησί σε μια φανερή συντονισμένη επιχείρηση τουρκικής Ακτοφυλακής και ΤΗΚ
Οι ακταιωροί αναχώρησαν όταν έιδαν σκάφη του Λιμενικού να πλησιάζουν στην περιοχή, δεδομένου ότι έχει δοθεί εντολή για εκδίωξή τους ακόμα και με πυρά εάν δεν εισακούγονται πλέον οι προειδοποιήσεις.
Την κατάσταση παρακολουθεί το ΓΕΕΘΑ αλλά και η ελληνική Ακτοφυλακή.
Στη νήσο Παναγιά υπάρχει στρατιωτικό φυλάκιο και ιερός ναός ενώ χρησιμοποιείται από τους κατοίκους των Οινουσσών και ως βοσκότοπος έχει δηλαδή οικονομική δραστηριότητα.
Aυτή την φορά δεν επιλέχθηκε η περιοχή των Ιμίων για τη νέα τουρκική πρόκληση αλλά η περιοχή των Οινουσσών και όχι τυχαία καθώς και αυτή βρίσκεται στο «στόχαστρο» της Άγκυρας.
Οι κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων επικεντρώνονται στην περιοχή των Οινουσών οι οποίες βρίσκονται μεταξύ Χίου και τουρκικών παραλίων δείχνοντας διάθεση εφαρμογής του σχεδίου Suga το οποίο είναι ουσιαστικά η νησιωτική «έκδοση» κατάληψης εθνικού εδάφους του γνωστού σχεδίου Βαριοπούλα.
Πιο συγκεκριμένα το τουρκικό Επιτελείο μαζί με το σχέδιο Βαριοπούλα το 2003 είχε σχεδιάσει και τουρκική απόβαση και κατάληψη στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο με την επωνυμία σχέδιο Suga.
Τα νησιά αυτά δεν είχαν επιλεγεί τυχαία καθότι οι τρείς προαναφερθείσες νήσοι αποτελούσαν μέρος της λίστας με τα νησιά τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων σύμφωνα κατά τους Τούρκους η κυριότητα δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο του σχεδίου προβλεπόταν αποβατική κίνηση και στα τρία νησιά Οινούσες Φούρνοι και Λέρο. Ειδικότερα όμως για τα δύο πρώτα η επιχείρηση ενδείκνυται καθώς δεν υπάρχουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ουσιαστικά στα νησιά εδρεύουν μονάδες επίπεδου ενισχυμένης διμοιρίας ενώ η έγκαιρη μεταφορά ενισχύσεων προς αυτά είναι δύσκολη και ο πληθυσμός είναι πολύ μικρός για μία οργανωμένη αμυντική προσπάθεια.
Στις Οινούσες σύμφωνα με την απογραφή του 2001 κατοικούσαν 1.000 άτομα και στους Φούρνους 1.326. Και στα δύο νησιά δεν υπάρχουν αεροδρόμια και η σύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά και την ηπειρωτική χώρα γίνεται μέσω πλοίων.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο επιλέχτηκαν οι Οινούσες ήταν το γεγονός ότι το νησί ουσιαστικά ελέγχει από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα.
Τα νησιά αυτά κατά το τουρκικό σχέδιο όπως αυτό προτάθηκε από τον Αντιπλοίαρχου Erdin İnal και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003, θα καταλαμβάνονταν από ολιγομελές τμήμα της δύναμης SAT-SAS του τουρκικού Ναυτικού η οποίο θα πραγματοποιούσε αποβατική ενέργεια.
Μαζί με τη δύναμη αυτή θα συμμετείχε και μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών, η οποία θα είχε ως αποστολή την καταστροφή των υποδομών και των κέντρων διοίκησης των δύο νησιών.
Το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα της επίθεσης θα αποτελούταν από δυνάμεις πεζοναυτών. Τόσο οι δυνάμεις των SAT SAS όσο και οι δυνάμεις πεζοναυτών ασκούνται κάθε χρόνο στην κατάληψη νησιών έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία από όλα αυτά τα χρόνια εξάσκησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου