του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Mετά τις απανωτές προκλήσεις των Τούρκων σε Ίμια και λοιπές βραχονησίδες και νησίδες του Α.Αιγαίου η κυβέρνηση και τα Επιτελεία στην Ελλάδα έχουν έναν πολύ βασικό λόγο για να ανησυχούν και δεν είναι άλλος από το τουρκικό δημοψήφισμα με το οποίο ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα επιδιώξει να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του θεσμικά πλέον την απόλυτη εξουσία στην Τουρκία.
Δύο μήνες μας χωρίζουν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «όχι» μπορεί και να επικρατήσει που σημαινει μείζονα πολιτική ήττα για τον Ρ.Τ.Ερντογάν και συνεπώς ανάγκη άμεσης εξαγωγής της επακόλουθης κρίσης προς πάσα κατεύθυνση δηλαδή στο Αιγαίο.
Μια ήττα που μπορεί να σημάνει το πολιτικό του τέλος και να φέρει την Τουρκία σε άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση.
Ήδη δύο κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έχουν προειδοποιήσει-απειλήσει δημοσίως ότι εάν κερδίσει το «όχι» στο δημοψήφισμα η Τουρκία θα υποστεί έναν εμφύλιο πόλεμο.
Την Κυριακή η εφημερίδα Cumhuriyet δημοσίευσε δημοσκόπηση αμερικανικής εταιρείας, την οποία δεν κατονομάζει, σύμφωνα με την οποία το 38,29% θα ψηφίσει «όχι» το 35,90% θα ψηφίσει «ναι», 10,29% είναι αναποφάσιστοι και το 15,52% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει.
Αν υπολογιστούν τα ποσοστά συμπεριλαμβάνοντας και τους αναποφάσιστους το ποσοστό του «όχι» φτάνει στο 52, 18% και το ποσοστό του «ναι» στο 47,81%.
Την Τρίτη όμως η Εμινέ Καπλάν της Cumhuriyet έγραψε ότι σύμφωνα με τα παρασκήνια του ΑΚΡ το ποσοστό του «ναι» κυμαίνεται στο 53% ενώ στόχος είναι το 60% για να αποφευχθεί η διαίρεση της χώρας.
Ο κουρδόφωνος βουλευτής του κυνηγημένου πλέον φιλοκουρδικού κόμματος του HDP Αλτάν Ταν είπε ότι οι Κούρδοι θα ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα.
Στο δημοψήφισμα αυτό όπως και στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 υπάρχει μεγάλο ποσοστό αναποφασίστων οι οποίοι θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή.
Και πως αποφασίζουν πάντα οι αναποφάσιστοι; Υπό καθεστώς τρόμου και φόβου.
Κακά τα ψέματα ο Ρ.Τ.Ερντογάν πήρε πολύ μεγάλο πολιτικό ρίσκο για να τα κερδίσει όλα και ισόβια. Αν του βγει η Τουρκία θα μπορεί πλέον να χαρακτηρίζεται ερντογανική.
Αν όμως δεν τα καταφέρει το κόστος θα είναι πολύ βαρύ για τον ίδιο και το κόμμα του. Τα δημοψηφίσματα πάντα πρωσοποποιούνται και ο χαμένος πληρώνει το «μάρμαρο».
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν φημίζεται ως κάποιος που ξέρει να χάνει και το κυριότερο δεν το αποδέχεται.
Για να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου ώθησε την χώρα του σε ολοκληρωτικό πόλεμο μετους Κούρδους με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία προκειμένουν να συσπειρώσει ψήφους.
Τώρα τι του μένει να κάνει; Μια κρίση στο Αιγαίο για να παραμείνει στην εξουσία και πάλι με όποιο κόστος.
Στην Ελλάδα τα Επιτελεία είναι σε ετοιμότητα και ειδικότερα γνωρίζουν ότι η 16η Απριλίου θα είναι εξίσου κρίσιμη για την Ελλάδα όπως και για την Τουρκία ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου