Home » ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ » Η διατροφή του Αιγαίου υποψήφια για τον κατάλογο της UNESCO Η διατροφή του Αιγαίου υποψήφια για τον κατάλογο της UNESCO Κατηγορία: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ 11 Μαρτίου 2017 στις 2:18 μμ 454 Προβολές Η εγγραφή της διατροφής του Αιγαίου (Aegean Diet), στον κατάλογο της UNESCO, «ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας», είναι ο επόμενος στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) μετά την επιτυχή διεκδίκηση και την ανάδειξή της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019. Η αναγνώριση της διατροφής του Αιγαίου από την UNESCO, ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, θα την κατοχυρώσει ως ένα πολυδιάστατο αγαθό, που το συνθέτουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα των νησιών, οι μέθοδοι παραγωγής, οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, οι διατροφικές συνήθειες, ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις. Στόχος της υποψηφιότητας είναι η πολύπλευρη ανάδειξη της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου, των νησιωτικών παραδοσιακών προϊόντων και της τοπικής διατροφής. Η διατροφή του Αιγαίου, η οποία εκφράζει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο ζωής, που αξιοποιεί τους «θησαυρούς» της νησιωτικής γης και θάλασσας, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο, μέσω της προώθησης της νησιωτικής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων, καθώς και της διασύνδεσης της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου