Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Διεθνής ΑΝΗΣΥΧΙΑ για την ΕΛΛΑΔΑ! «Οι Ελληνίδες ΠΡΕΠΕΙ να αρχίσουν να ΓΕΝΝΑΝΕ»…

Με ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ, οι  New York Times αναφέρονται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, την υπογονιμότητα. 
Με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει σύντομα να γεννά πάλι μωρά πάλι αλλιώς θα αντιμετωπίσει οικονομική λήθη», το ρεπορτάζ επικαλείται τον ιατρό γονιμότητας, Μηνάς Μαστρομηνάς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «μερικές γυναίκες έχουν αποφασίσει να μην συλλάβουν». «Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής στασιμότητας, εγκαταλείπουν τα όνειρά τους», είπε χαρακτηριστικά ο κος Μαστρομηνάς.



Αναλυτικά το ρεπορτάζ (δείτε το πρωτότυπο ΕΔΩ,  από την ιστοσελίδα του Independent):
Οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να έχουν περισσότερα από ένα παιδιά και πολλοί επιλέγουν να μην έχουν καθόλου.
Ο γιατρός γονιμότητας Μηνάς Μαστρομηνας λέει στους New York Times ότι μερικές γυναίκες έχουν αποφασίσει να μην συλλάβουν και έχουν μόνο παιδί.
Όπως είπε, «μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής στασιμότητας, εγκαταλείπουν τα όνειρά τους».
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που υποφέρει από τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων. Στην πραγματικότητα, η τάση εξαπλώνεται σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία να έχουν, επίσης, επικίνδυνα χαμηλά ποσοστά.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα. Τα ποσοστά είναι ελαφρώς χαμηλότερα από ό, τι το 2016, όταν ήταν 23,9%, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά, στο 23,5%
Η ύφεση έχει επηρεάσει περισσότερο τις γυναίκες, με τα ποσοστά ανεργίας να ανέρχονται στο 27%, σε σύγκριση με το 20%των ανδρών.
Οι φοροαπαλλαγές για τα παιδιά αλλά και οι επιδοτήσεις για μεγάλες οικογένειες έχουν μειωθεί, και η χώρα έχει τον λιγότερο προϋπολογισμό για τις οικογένειες και τα παιδιά.
Γυναίκες στο εργατικό δυναμικό.
Όσο κορυφώνεται η κρίση, οι γυναίκες επιλέγουν να εργάζονται και αναβάλλουν μια κύηση. Καθώς τα χρόνια περνούν, το ποσοστό της γονιμότητας μειώνεται και βιολογικά είναι πιο δύσκολο να συλλάβουν. 
Επιπλέον, η ισότητα των φύλων «πάγωσε», και πολλές γυναίκες στην  «αναπαραγωγική ηλικία» τους στερήθηκαν την απασχόληση, ή το συμβόλαιο τους άλλαξε σε μερικής απασχόλησης, χωρίς τη θέλησή τους, από τη στιγμή που έμειναν έγκυες.
Ποια είναι η επίδραση των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων;
Ένας από τους τομείς που που θα επηρεαστούν αρνητικά, είναι οι συντάξεις και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Eurostat, τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων - κάτω από 2,1 - θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια δημογραφική καταστροφή.
Αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις συντάξεις, με λιγότερους νέους που εργάζονται.
Οι μειωμένες συντάξεις για τους παππούδες, οι οποίοι παραδοσιακά φροντίζουν τα παιδιά, έχει φέρει τους γονείς στο σημείο να συρρικνώνουν τον προϋπολογισμό τους, προκειμένου να πληρώσουν για τη φροντίδα των παιδιών. 
Όλες αυτές οι συνθήκες δημιουργούν ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την απόκτηση παιδιών και μια ραγδαία πτώση των ποσοστών γεννήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...