Ενώ ο Αλεξάνδρος προωθείται στο εσωτερικό της Μικράς Ασία, ο Ρόδιος Μέμνων, ναύαρχος του περσικού ναυτικού, συμβουλεύει τον Δαρείο να αποφύγει την κατά μέτωπον επίθεση και να εφαρμόσει την τακτική της καμμένης γής. Παράλληλα πρότεινε για αντιπερισπασμό, να γίνει αποβίβασις περσικών δυνάμεων στην Μακεδονία. Οι υπόλοιποι όμως σατράπες έπεισαν τον Δαρείο ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορούσε να αντιμετωπιστεί, και αποφάσισαν να πολεμήσουν.
Στην μάχη κινδύνευσε σοβαρά να σκοτωθεί ο Αλέξανδρος. Ο Σπιθριδάτης, σατράπης τής Λυδίας και τής Ιωνίας, βρέθηκε πίσω από τον Αλέξανδρο, αλλά την κρίσιμη στιγμή που πήγαινε να τον κτυπήσει στο κεφάλι, ο Κλείτος, πιστός φίλος τού Αλεξάνδρου, πρόλαβε να τού κόψει το χέρι, σώζοντας έτσι τη ζωή τού νεαρού Βασιλέως. Ο Αλέξανδρος, μετά την νίκη, αποστέλλει στην Αθήνα 300 περσικές πανοπλίες, ως ανάθημα στην θεά Αθηνά, με την επιγραφή “Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων, από των βαρβάρων των την Ασίαν κατοικούντων”.
Η νίκη αυτή εξασφάλισε την απελευθέρωση ολόκληρης σχεδόν τής Μικράς Ασίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την πλήρη επιτυχία τής εκστρατείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου