Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ο ιαματικός τουρισμός και τα 752 αναξιοποίητα «διαμάντια» της Ελλάδας

  • Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νικήτας Κώτσιαρης)
Οι ευοίωνες προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας από τη αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού ήταν το θέμα του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου. Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η ΚΕΔΕ, η Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε συνεργασία με την τσεχική πρεσβεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στην Ελλάδα σε 752 γεωγραφικά σημεία αναβλύζουν πηγαία νερά πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία.
Ωστόσο ο πλούτος αυτός έχει μείνει αναξιοποίητος, καθώς μόνο 109 πηγές είναι ενεργοποιημένες και οι 43 είναι αναγνωρισμένες με ΦΕΚ για θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, η αξιοποίηση των πολλών σημαντικών ιαματικών πηγών μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και να συντελέσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρώπη έχει 1.400 ανεπτυγμένες λουτροπόλεις, στις οποίες απασχολούνται 750.000, άτομα με ετήσιο τζίρο 45 δισ. ευρώ από τις 180 εκατ. διανυκτερεύσεις.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τόνισε: «Η χώρα μας έχει μεγάλο πλούτο σε ιαματικές πηγές, ωστόσο ο “θησαυρός” αυτός παραμένει αναξιοποίητος σε μεγάλο βαθμό. Ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο διεθνώς τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά για να συμμετέχει και η Ελλάδα στην παγκόσμια αυτή αγορά χρειαζόμαστε όραμα, σχέδιο και εθνική συστηματική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση.
»Κάνουμε βήματα μπροστά για να καταστήσουμε τον τουρισμό υγείας μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ανάδειξης της Ελλάδας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, συστήσαμε το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, που έχει στόχο την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, αξιοποιώντας τις πλέον αποδοτικές πολιτικές προβολής και μάρκετινγκ και συμβάλλοντας παράλληλα στον τομέα της παροχής συστηματικής και δομημένης εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλους τους τομείς του τουρισμού υγείας.
»Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα σε μια χώρα που δοκιμάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια από μια δομική κρίση».
Από την πλευρά του ο καθηγητής δερματολογίας και νομικός Κωνσταντίνος Κουσκούκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, επισήμανε ότι «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποιότητα και μοναδικότητα ιαματικών φυσικών πόρων, έχει απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης των κέντρων θαλασσοθεραπείας λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και του εξαίρετου βιοκλίματος. Μπορεί να παρέχει υπηρεσίες όλου του φάσματος της ιαματικής ιατρικής και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της, σε ένα εξαιρετικά όμορφο φυσικό περιβάλλον βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, και τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, θα μπορούσε να αποτελεί τον ιδανικό προορισμό».
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε πλήθος κόσμου ενώ χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΣΕ Ευθύμιος Καραΐσκος, ο δήμαρχος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου Ιωάννης Συκιώτης, ο δήμαρχος Αλμωπίας και αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδος Δημήτρης Mπίνος. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, βουλευτές , πρώην υπουργοί καθώς και ο πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιαν Μπόντι κ.ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...