Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Κοτζιάς για Σκοπιανό και για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Σε όλα τα ανοιχτά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε ο Νίκος Κοτζιάς στη δίωρη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Η Επόμενη Ημέρα» της ΕΡΤ1. Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εξαγγείλει την επέκταση των χωρικών της υδάτων τμηματικά, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Μάλιστα, η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το δικαίωμα που απορρέει από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας για χωρικά ύδατα έως και 12 ναυτικά μίλια
Ο Νίκος Κοτζιάς απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την επέκταση των χωρικών υδάτων, αν και εκτιμάται ότι οι συνομιλίες με την Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες θα γίνουν με νέα δεδομένα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι αναφορές του υπουργού Εξωτερικών στο Σκοπιανό, με δεδομένες και τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε όνομα με τον όρο «Μακεδονία». «Δεν υπάρχει κανένα όνομα στο τραπέζι», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί «πλειοψηφία ευθύνης» στη Βουλή, η οποία θα εγκρίνει μια συμφωνία για λύση.
«Αυτό που χρειάζεται είναι μια πλειοψηφία βουλευτών, όχι μια πλειοψηφία κομμάτων. Και μια πλειοψηφία ευθύνης. Όποιος θέλει να πάρει ευθύνη είναι μια πλειοψηφία», είπε εμφατικά, και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να μένει άλυτο ένα ζήτημα επειδή κάποιοι παίζουν με το μέλλον της χώρας.
Σχετικά με το θέμα της εκλογής μουφτήδων, υπογράμμισε ότι είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, και τόνισε ότι υπάρχουν πολλές απόψεις και συζητήσεις. Ακόμα, τόνισε ότι υποστηρίζει ένα πιο διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με το επιχείρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογή του Πατριάρχη εξήγησε ότι είναι λανθασμένο, διότι ο κ. Βαρθολομαίος είναι «ηγέτης συνολικά ολόκληρης της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, ενώ οι άλλοι είναι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες».
Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, σημείωσε ότι ένα από τα κέρδη ήταν η ομολογία του ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα επί της Ελλάδας. «Παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι οι ομάδες των μουσουλμάνων στη Θράκη είναι τρεις, ότι δεν είναι όλοι τουρκογενείς, ότι υπάρχουν Ρομά και Πομάκοι. Αυτό είναι μια μεγάλη παραδοχή», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...