Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Δύο φρεγάτες δίνει η Γαλλία στην Ελλάδα – Έτοιμες για παράδοσ


  • Η γαλλική φρεγάτα τύπου FREMM που ανήκει στην Ιταλία (φωτ.: commons.wikimedia.org)
Την πληροφορία ότι η Γαλλία θα δώσει με χρονομίσθωση (leasing) στην Ελλάδα δύο φρεγάτες τύπου FREMM επιβεβαίωσε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Πρόκειται για μια ανάσα για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ επόμενο βήμα είναι η συμφωνία για την αποστολή δύο ακόμα γαλλικών πολεμικών πλοίων. «Δεν είναι μια χθεσινή απόφαση, έχει προηγηθεί μια ολόκληρη διαδικασία», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και τόνισε ότι οι FREMM είναι έτοιμες και μπορεί να πλεύσουν στις ελληνικές θάλασσες το καλοκαίρι.
Κουβέλης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στην κούρσα των εξοπλισμών, αλλά μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη.
Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας την «έκλεισαν» ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν. «Υπήρξε συνομιλία στο πρόσφατο παρελθόν», πρόσθεσε. Δημοσίευμα της Καθημερινήςαναφέρει ότι η συζήτηση ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Επιπλέον, η εφημερίδα τονίζει ότι πρόκειται για ένα μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι ουσιαστικά το Παρίσι αντιλαμβάνεται πλήρως το πολύπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Η συμφωνία Αθήνας-Παρισιού είναι πενταετούς διάρκειας και προβλέπει ότι οι φρεγάτες θα παραδοθούν με τον πλήρη εξοπλισμό τους περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων. «Η απόφαση αυτή για leasing ελήφθη από τους Γάλλους ως αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης του Πολεμικού Ναυτικού να διατηρήσει τη δυνατότητα παρέμβασής του στο Αιγαίο, κυρίως όμως στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνεται από την Καθημερινή.
Μετά τη λήξη του leasing, δηλαδή το 2023, η Ελλάδα θα παραλάβει από τη Γαλλία και το πρώτο πλοίο τύπου Belh@rra. Πρόκειται για μια «ψηφιακή» κορβέτα, αφού διαθέτει δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας. Μαζί με μία φρεγάτα τύπου FREMM είναι τα δύο επιπλέον πολεμικά πλοία για τα οποία έδωσε την επιβεβαίωση ο Φώτης Κουβέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...