Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Πότε θα γίνει η αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα με τους Πόντιους Εύζωνες

  • Στιγμιότυπο από την αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στις 19 Μαΐου 2017
Ευ ζώνος, δηλαδή καλά ζωσμένος. Η λέξη έχει τη ρίζα της στα ομηρικά έπη· έτσι μνημονεύονται οι πολύ ψηλοί και καλά ζωσμένοι πολεμιστές που έφεραν ελαφρύ οπλισμό και είχαν άριστη σωματική διάπλαση και ευρωστία. Σήμερα οι Εύζωνες ανήκουν στην Προεδρική Φρουρά, ακοίμητοι φρουροί, μεταξύ άλλων, του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Είναι τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που κάθε χρόνο αποδίδουν τιμές στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων – η αλλαγή φρουράς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τη 19η Μαΐου στο Σύνταγμα αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Αθήνα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
Φέτος η καθιερωμένη αλλαγή φρουράς με τους Πόντιους Εύζωνες θα γίνει το Σάββατο 19 Μαΐου στις 19:00.
Οι Εύζωνες που θα φτάσουν από το στρατόπεδο της Ηρώδου Αττικού προκειμένου να αναλάβουν την τιμητική φύλαξη του μνημείου για μία ώρα θα είναι πέντε. Οι δύο θα φορούν τη στολή του Πόντιου αντάρτη (και όχι φορεσιά μιας και πρόκειται για μονάδα του Ελληνικού Στρατού), και οι άλλοι δύο θα είναι με τα «λευκά», τη φουστανέλα που το επίλεκτο αυτό σώμα φορά σε επίσημες γιορτές, Κυριακές και αργίες.
Τιμές θα αποτίσουν οι τέσσερις Εύζωνες οι οποίοι θα ανέβουν με συντονισμένο βήμα στο μνημείο – ο πέμπτος θα παραμείνει ακίνητος και θα «παραλάβει» όσους κατέβουν, προκειμένου όλοι μαζί να επιστρέψουν στο στρατόπεδο. Αφού παρουσιάσουν όπλα (όσοι φορούν την στολή του Πόντιου αντάρτη χαιρετούν στρατιωτικά μιας και δεν φέρουν όπλο) θα λάβουν τις θέσεις τους στα δύο φυλάκια.

Στιγμιότυπο από την αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στις 19 Μαΐου 2017
Το 2016 για πρώτη φορά οι δύο Πόντιοι Εύζωνες και οι δύο με τα «λευκά» αντικατέστησαν τέσσερις φαντάρους, οι δύο φορούσαν την ποντιακή στολή και οι άλλοι δύο τα «λευκά». Το 2017αντικατέστησαν δύο Εύζωνες που φορούσαν τον θερινό ντουλαμά (στολή Βαλκανικών Πολέμων).
Μετά την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς φέτος θα ακολουθήσει ομιλία του δρ Θεοφάνη Μαλκίδη, ο οποίος είναι και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...