Μία από τις ελληνικές υπερτροφές είναι η μαστίχα Χίου, η οποία έχει αναγνωριστεί ως φυσικό φάρμακο από την Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου. Αν και είναι γνωστό ότι έχει θεραπευτική δράση κατά της δυσπεψίας και των δερματικών φλεγμονών και πληγών, για πρώτη φορά μελέτη τη συνδέει με την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Η μαστίχα αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο από την Ευρώπη το 2015.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών, ομάδα τριών ερευνητών στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της Αγγελικής-Ειρήνης Πεπέ έκανε δοκιμές σε πειραματόζωα προκειμένου να δει εάν η μαστίχα Χίου μπορεί να προστατεύσει την οστική πυκνότητα.
Η κλινική μελέτη κράτησε έξι μήνες και στη μία ομάδα των πειραματόζωων στην οποία προκλήθηκε οστεοπενία οι ερευνητές έδιναν μαστίχα Χίου – με ειδικούς τύπους υπολογίστηκε ότι η αντιστοιχία της ημερήσιας δοσολογίας στον άνθρωπο είναι δύο κουταλάκια του γλυκού για κάποιον με βάρος στα 70 κιλά. Η Αγγελική-Ειρήνη Πεπέ είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το βασικό συμπέρασμα του πειράματος είναι ότι τα ζώα που έπαιρναν μαστίχα είχαν μεν μείωση της οστικής πυκνότητας αλλά ήταν στο μισό σε σχέση με τα ζώα που δεν έπαιρναν.
«Δηλαδή είδαμε ότι η μαστίχα Χίου έχει μια ευεργετική και προληπτική δράση καθώς μειώνει την οστική απώλεια, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει θεραπευτική δράση», εξηγεί η ερευνήτρια που κάνει το διδακτορικό της στο Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμα τονίζει ότι στόχος είναι να γίνουν μελέτες και σε ανθρώπους και σημειώνει ότι η χορήγηση της μαστίχας Χίου δεν έχει παρενέργειες μιας και οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει καμία τοξική δράση.
ΠΗΓΗ
Η μαστίχα αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο από την Ευρώπη το 2015.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών, ομάδα τριών ερευνητών στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της Αγγελικής-Ειρήνης Πεπέ έκανε δοκιμές σε πειραματόζωα προκειμένου να δει εάν η μαστίχα Χίου μπορεί να προστατεύσει την οστική πυκνότητα.
Η κλινική μελέτη κράτησε έξι μήνες και στη μία ομάδα των πειραματόζωων στην οποία προκλήθηκε οστεοπενία οι ερευνητές έδιναν μαστίχα Χίου – με ειδικούς τύπους υπολογίστηκε ότι η αντιστοιχία της ημερήσιας δοσολογίας στον άνθρωπο είναι δύο κουταλάκια του γλυκού για κάποιον με βάρος στα 70 κιλά. Η Αγγελική-Ειρήνη Πεπέ είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το βασικό συμπέρασμα του πειράματος είναι ότι τα ζώα που έπαιρναν μαστίχα είχαν μεν μείωση της οστικής πυκνότητας αλλά ήταν στο μισό σε σχέση με τα ζώα που δεν έπαιρναν.
«Δηλαδή είδαμε ότι η μαστίχα Χίου έχει μια ευεργετική και προληπτική δράση καθώς μειώνει την οστική απώλεια, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει θεραπευτική δράση», εξηγεί η ερευνήτρια που κάνει το διδακτορικό της στο Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμα τονίζει ότι στόχος είναι να γίνουν μελέτες και σε ανθρώπους και σημειώνει ότι η χορήγηση της μαστίχας Χίου δεν έχει παρενέργειες μιας και οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει καμία τοξική δράση.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου