Κυριακή 2 Απριλίου 2017

3ος Μακεδονικός τάφος Αγίου Αθανασίου



Είναι ο σημαντικότερος από τους 4 τάφους που έχουν ανασκαφεί (το 3ος αναφέρεται στην σειρά ανασκαφής). Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. (εποχή πλούσια ακόμα για τους Μακεδόνες) και ανήκε σε επιφανή στρατιωτικό.
Εντυπωσιάζουν οι νωπογραφίες της πρόσοψης (που ευτυχώς διατηρήθηκαν). Στο αέτωμα έχουμε 2 ανόμοιους γρύπες (με κεφάλι λιονταριού). Στην ζωοφόρο αναπτύσσεται μια σκηνή συμποσίου (από την οποία αντλούνται πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την εποχή). 25 άτομα απεικονίζονται, 8 αριστερά (έρχονται από άλλη εκδήλωση, φέρνουν σκεύη με τη συνεισφορά τους στην οινοποσία), 8 δεξιά (ήρεμοι, οπλισμένοι στρατιώτες, συμπολεμιστές) και 7 στο κέντρο (6 στεφανωμένοι άνδρες και ένας γυμνός οινοχόος). Δύο μοναδικές γυναικείες φιγούρες κρατούν μουσικά όργανα για την διασκέδαση των συνδαιτημόνων. Δεξιά και αριστερά της εισόδου 2 μεγάλες μορφές νέων / φρουρών του νεκρού με τις ασπίδες τους (Μέδουσα και κεραυνός) και τις σάρισες.
Ο τάφος δεν είναι επισκέψιμος (πλην εξαιρέσεων). Στην τελευταία φωτογραφία το εξωτερικό του παρακείμενου 2ου τάφου (φτωχότερος).






Thomas Nedelkos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...