Σάββατο 13 Μαΐου 2017

13-5-1883 ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



 Ο μεγάλος ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου.

Σαν σήμερα, στα 1883, γεννιέται στην Κύμη Ευβοίας ο ιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, ο άνθρωπος που «χάρισε ζωή στις γυναίκες ολόκληρου του κόσμου», όπως θυμίζει μια αναμνηστική πλάκα του Καρκινολογικού Ινστιτούτου στο Μαϊάμι που έχει μετονομαστεί σε «Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου».
Ήταν πάντα ένας σιωπηλός αγωνιστής του πνεύματος και της επιστήμης, επίμονος και ατάραχος, ακούραστος και ταπεινός, ευγενής και αξιοπρεπής. Σαν παιδί ανατράφηκε σε ένα ιδιαίτερα θερμό και συναισθηματικό οικογενειακό περιβάλλον. Ο πατέρας του ήταν άνθρωπος δραστήριος και με έντονη προσωπικότητα, ενώ η μητέρα του, τα αδέλφια του και όλοι οι συγγενείς και φίλοι του έδειχναν ξεχωριστή αδυναμία. Καθώς ήταν φιλομαθής, και διακρινόταν από μικρός για την μεγάλη του θέληση, κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα, διεύρυνε την μόρφωσή του με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, την φιλοσοφία, και την μουσική. Ο πατέρας του γνωρίζοντας τον χαρακτήρα και τις ικανότητές του παιδιού του, την ολοφάνερη εξυπνάδα του και την έμφυτη τάση του προς την επιστημονική έρευνα, θυσιάζοντας τις οικονομίες του, έστειλε τον Γεώργιο στα 1907 για ανώτερες σπουδές στην Γερμανία.
Επέστρεψε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στους Βαλκανικούς Αγώνες, και μετά, με την σύζυγό του, μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Υπό το καθεστώς δύσκολων οικονομικών συνθηκών, εργάσθηκε ως πωλητής χαλιών μέχρις ότου διορίστηκε βοηθός του παθολογοανατομικού τμήματος του Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης. Οι τεράστιες επιστημονικές ικανότητες, αλλά και το ήθος του αφοσιωμένου ερευνητή, δεν άργησαν να εκτιμηθούν και να καρποφορήσουν στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Κορνέλλ, στο οποίο εργάστηκε το διάστημα 1914-61, αποκτώντας όλους τους τίτλους της ακαδημαϊκής ιεραρχίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...