Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Πρόταση για διδασκαλία ελληνικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία της Αυστραλίας

  • (Φωτ. αρχείου: alia.org.au)
Οι αγώνες της ομογένειας για τη διατήρηση και διάδοση της νεοελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία απέκτησαν έναν ισχυρό, έστω και πρόσκαιρα, σύμμαχο. Με αφορμή την έναρξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων από τα νηπιαγωγεία που ενδιαφέρονται να εισάγουν στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα μία ξένη γλώσσα, ο υπουργός Παιδείας της χώρας Simon Birmingham πρότεινε να επιλέξουν την νεοελληνική!
«Δίνοντας την ευκαιρία στα νήπια της χώρας να γνωρίσουν την νεοελληνική γλώσσα, δεν έρχονται μόνο σε επαφή με μία δεύτερη γλώσσα, αλλά την ίδια στιγμή βελτιώνουν τις αναπτυξιακές και γνωστικές τους ικανότητες» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας παράλληλα τους γονείς να ζητήσουν από το νηπιαγωγείο τους να επωφεληθεί του προγράμματος που προσφέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η εισαγωγή της νεοελληνικής και άλλων ξένων γλωσσών στα νηπιαγωγεία της Αυστραλίας εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Early Learning Languages Australia (ELLA). Πρόγραμμα που στοχεύει αρχικά στο να φέρει τα νήπια της χώρας σε επαφή με μία άλλη γλώσσα εκτός της αγγλικής ώστε να καλλιεργηθεί σ' αυτά μία πιο θετική εικόνα για τις ξένες γλώσσες, εικόνα που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι στο μέλλον θα συμβάλλει στην αύξηση των μαθητών σε προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών.
Για την υλοποίηση του προγράμματος ELLA, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαθέτει το ποσό των 15,7 εκατομμυρίων και η συμμετοχή των νηπιαγωγείων σ' αυτό είναι προαιρετική. Κάθε νηπιαγωγείο μπορεί να επιλέξει μία από τις δύο γλώσσες που προσφέρονται κατά τη σχολική χρονιά. Πέρσι τα νηπιαγωγεία που συμμετείχαν, είχαν να επιλέξουν μεταξύ της ιταλικής και ισπανικής γλώσσας ενώ για τη φετινή χρονιά όσα νηπιαγωγεία θα συμμετάσχουν έχουν διαλέξουν μεταξύ της νεοελληνικής και της γλώσσας χίντι, επίσημη γλώσσα της Ινδίας.
Ωστόσο, όπως δήλωναν εκπαιδευτικοί παράγοντες στον Νέο Κόσμο, για να δεχθούν τα νηπιαγωγεία να προσφέρουν και το μάθημα των Ελληνικών, θα πρέπει να υπάρχει ζήτηση. Με απλά λόγια, θα πρέπει οι ομογενείς γονείς να ζητούν από τα νηπιαγωγεία όπου στέλνουν τα παιδιά τους να προσφέρουν τα ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...