Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Προκαλεί η Τουρκία με άσκηση το βυθό της Ικαρίας και «σφήνα» στη Frontex

  • (Φωτ.: αρχείο EPA / Ramzi Haidar)
Με ένα μπαράζ πρωτοφανών ενεργειών ακόμη και για τα δεδομένα της Τουρκίας, η Άγκυρα αντιδρά και στέλνει δικό της μήνυμα, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Νίκου Κοτζιά στην τουρκική πρωτεύουσα και τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που παρά τη διαπίστωση των διαφορών που υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις κινήθηκαν σε θετικό κλίμα. Ενδεικτικό είναι ότι υπήρξε σπουδή από τον Τούρκο πρόεδρο να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλου που του μετέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.
Η Τουρκία με τη NAVTEX 1085/17 αναγγέλλει δραστηριότητα τουρκικού στρατιωτικού σκάφους με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στην περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων, Πάτμου, Κίναρου, Αμοργού και Δονούσας.
Σε περιοχή που η Τουρκία δεν έχει αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX, και όπου φυσικά η οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά στο βυθό συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τέτοιες ασκήσεις είχε επιχειρήσει η Τουρκία τους τελευταίους μήνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην περιοχή του Καστελλόριζου, αλλά για πρώτη φορά  επιχειρεί τέτοια άσκηση στο μέσο του Αιγαίου.
«Παρεμβολή» σε άσκηση της Frontex
Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την Άγκυρα. Με την ΝΟΤΑΜ Α5229/17 η Τουρκία παρεμβαίνει, και ουσιαστικά επιχειρεί  να ακυρώσει άσκηση της Frontex για Έρευνα και Διάσωση, την οποία ανήγγειλαν για τις 27 Οκτωβρίου οι ελληνικές Αρχές με τη ΝΟΤΑΜ Α2783/17 για την περιοχή νοτίως της Χίου εντός του ελληνικού FIR. Η Τουρκία δηλώνει ότι οι δραστηριότητες άσκησης/εκπαίδευσης που αναγγέλθηκαν από την Ελλάδα βρίσκονται εντός της τουρκικής περιοχής ευθύνης SRR «όπως έχουν δηλωθεί στον ΙΜΟ», και ότι όλες οι δραστηριότητες σε αυτή την περιοχή συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.
Η ελληνική ΝΟΤΑΜ ανέφερε ότι τα αεροσκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση θα πετούν με VFR/VMC σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO, θα υποβάλουν σχέδια πτήσης και δεν θα εισέρχονται στην ελεγχόμενη περιοχή χωρίς άδεια. Συστήνεται επίσης στα αεροσκάφη που δεν συμμετέχουν στην άσκηση να μην εισέρχονται στην συγκεκριμένη περιοχή.
Συγχρόνως οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ προκειμένου να επαναφέρουν τον γνωστό ισχυρισμό περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Η Τουρκία αυθαίρετα και παράνομα χαρακτηρίζει άκυρη την ελληνική ΝΟΤΑΜ 2750/17 που στον σχεδιασμό άσκησης την 1η Νοεμβρίου περιλαμβάνει και τη Σαμοθράκη, δηλώνοντας ότι υπάρχει υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης του νησιού (το οποίο μάλιστα αναφέρει και με το τουρκικό όνομά του), προκαλώντας τη δικαιολογημένη αντίδραση της Αθήνας.
  • Αναδημοσίευση από liberal.gr. 
  • ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...