Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Αγια-Σοφιά: Πρότζεκτ αποκατάστασης 452 βυζαντινών εικόνων

Το εργαστήριο αποκατάστασης του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας ασχολείται με τη συντήρηση και την αποκατάσταση 452 βυζαντινών εικόνων, που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα. Το εργαστήριο δουλεύει με αντικείμενα από όλη τη χώρα, που φυλάσσονται στην Αγια-Σοφιά, την εκκλησία που έγινε τζαμί μετά την άλωση της Κωνστατινούπολης το 1453 και πλέον λειτουργεί ως μουσείο.
Οι βυζαντινές εικόνες είναι κυρίως ξύλινες και απεικονίζουν θρησκευτικές τελετές, αλλά και τον Ιησού Χριστό.
Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στο πρότζεκτ αποκατάστασης των εικόνων, όπως τόνισε ο διευθυντής του εργαστηρίου Αλί Οσμάν Αβσάρ στο πρακτορείο Αναντολού. «Είναι πολύ σημαντικό πρότζεκτ για εμάς. Αυτές οι εικόνες αποτελούν ιστορικά κειμήλια. Θέλουμε να τα προστατεύσουμε. Μέχρι τώρα έχουν αποκατασταθεί 45 εικόνες. Θέλουμε να τις εκθέσουμε σε ένα μουσείο, το οποίο θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί η αποκατάστασή τους, καθώς δεν υπάρχει χώρος για να εκτεθούν στην Αγια-Σοφιά», ανέφερε.
Στο πρότζεκτ των εικόνων συνεργάζεται και ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίου Hacettepe δρ Σέμα Ντογκάν, όπως και δύο Ιταλοί ειδικοί, οι καθηγητές Λορέντζο Κασαμέτι και Ραφαέλα Γκρέκα, που ειδικεύονται στην αποκατάσταση των εικόνων χωρίς να αλλοιωθεί το αρχικό τους σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...