Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Η Βουλή της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία για το Σκοπιανό

Με 69 ψήφους υπέρ και καμία ψήφο κατά σε σύνολο 120 βουλευτών η Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό. Από τη διαδικασία απείχε το VMRO-DPMNE το οποίο αποχώρησε και από τη συζήτηση. Τη συνεδρίαση άνοιξε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή και υπογράμμισε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Χθες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ μιλώντας στο Kanal 5προειδοποίησε τον Γκιόργκι Ιβάνοφ να μην σταθεί εμπόδιο, όπως έκανε στο νομοσχέδιο για την αναγνώριση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας. Ο πρόεδρος της πΓΔΜ έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να βάλει την υπογραφή του στο νομοθέτημα. Σε περίπτωση βέτο οι βουλευτές θα κληθούν να ξαναψηφίσουν, όμως όταν το κείμενο φτάσει και πάλι στα χέρια του δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί για δεύτερη φορά.
«Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δεν θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της», τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στη χθεσινή του συνέντευξη. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα γίνει το δημοψήφισμα, ωστόσο θα πρέπει να αναμένεται περί το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Στη συνέχεια το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων που προς το παρόν η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...