Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Ακιντζί: Δεν είμαστε «μπάλωμα» των Ελληνοκυπρίων

Νέες δηλώσεις για αλλαγή νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνοντας μάλιστα ότι «δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ποτέ το καθεστώς να είναι από τη μια πλευρά ο ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντιμετωπίζεται ως ‘μπάλωμα’, ως μειονότητα».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Γεωργίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί, ο οποίος χαρακτήρισε το Κυπριακό «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία και ανέφερε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσει όπως πάντα να στηρίζει «την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου».
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμη ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια, σημειώνοντας ότι η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Λουτ πραγματοποιεί επαφές με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες χώρες. Σε αυτή την προσπάθεια, είπε, υπάρχουν κάποια σημεία που αποτελούν τη «λυδία λίθο» και σε αυτά προεξέχει η πολιτική ισότητα.
«Στο σύστημα που προβλέπεται να δημιουργηθεί, έχει καταγραφεί στα έγγραφα των ΗΕ ότι δεν θα υπάρχουν σχέσεις πλειοψηφίας-μειοψηφίας», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με τον οποίο η πολιτική ισότητα περιέχει και την «αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος Αναστασιάδης «αναπτύσσει ένα αφήγημα στο θέμα της λειτουργικότητας του κράτους, προσπαθώντας να περάσει μια αντίληψη πως το κοινό κράτος (ομοσπονδιακό) θα το διοικούν οι ίδιοι (σ.σ. οι Ελληνοκύπριοι) και οι Τουρκοκύπριοι θα υπάρχουν εκεί ως μειονότητα.
«Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ξεπερνά αυτή τη νοοτροπία, δεν θα μπορεί να υπάρξει πρόοδος και αυτό είναι κρίμα», κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί.
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας υποστήριξε ότι λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπόρεσε να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
Ο Μπεκίρ Πακντεμιρλί μίλησε για στρεβλή νοοτροπία της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, που βλέπει τον τουρκοκυπριακό -κατά την έκφραση του- «λαό» ως μειονότητα. «Όσο δεν το δέχονται αυτό οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, άλλο τόσο δεν μπορούν να το αποδεχθούν οι Τούρκοι», πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός.
Επίσης, τόνισε ότι «χρειάζεται η αναζήτηση νέων δρόμων για τη λύση του Κυπριακού» και πρόσθεσε ότι αυτοί οι δρόμοι θα πρέπει να αναζητηθούν «σε διαβούλευση μαζί με τη μητέρα πατρίδα, την Τουρκία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...